B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır? 2021 Ehliyet Nasıl Alınır?

Stajyerlik çok fazla yaklaştığı için öncelikle Aralık 2015 tarihinde ehliyet sınavına giren ve başarılı olan kişilerin bir an önce gerekli belgeleri kayıt oldukları kurstan alarak emniyete götürmelerini tavsiye ederiz. Ehliyet alma işlemini 2017 yılına bırakmak isteyenler ehliyetlerini 2017 yılında almış olduklarından stajyerliğe tabi olacaklardır. Bu yazımızda sizlere stajyer ehliyet hakkında bilgi vereceğiz.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren artık bilindiği gibi ehliyet alınamayacaktır. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde meydana getirilen değişikliklerin sonucu olarak ehliyet alma konusunda da pek çok değişiklik meydana gelmiştir. Bu değişiklikler ehliyet almanın çok daha zorlaşması sonucuna dayanmaktadır. Yani yeni düzenlemeler ile artık ehliyet almak eski dönemlere göre çok daha zor olacaktır. Aynı zamanda en çok tartışılan ve hali hazırda ehliyet sahibi olan bireyler tarafından en çok protesto edilen konu olan ömür boyu ehliyet sahibi olamama durumu da yeni düzenlemeler ile getirilmiştir. Yani bu düzenleme ile eskiden olduğu gibi alınan bir ehliyet ile ömür boyu araba kullanamayacaksınız. Resmi Gazete ’de yayınlanan yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre ehliyetler ait oldukları sınıflara göre 5 ila 10 yıllık süre aralıklarında yenilenecek. Ehliyet yenileme ücretleri bu yıl için 15 TL olarak belirlenmiştir. Tabii ki bu 15 TL’yi vermek ehliyeti yenilemek için yeterli olmayacaktır. Bu miktar ile birlikte sizden sağlık raporu gibi belgeler de istenecektir. Şu andaki sistemimizde bulunan 9 adet ehliyet sınıfı Avrupa Birliği standartlarında olduğu gibi 18 adete çıkarılacaktır.

Ehliyet alma ya da yeniletme konusunda en çok sıkıntıyı sağlık çıkaracak gibi görünmektedir. Çünkü sağlık raporunda araç kullanmaya engel teşkil eden bir rahatsızlığın olduğunun anlaşılması ile kişilerin sürücü belgeleri elinden alınacaktır. Bu kişiler ancak daha sonra alacakları yeni sağlık raporu ile araç kullanmaya uygun olduklarını yetkililere kanıtlayarak tekrar ehliyet sahibi olabileceklerdir. Bu yöntem ile sağlık nedenlerinden dolayı meydana gelen trafik kazalarının önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Bu yönetmeliğin uygulanmaya başlaması ile birlikte stajyerlik de başlamaktadır. Bu yeni uygulama sonucunda sürücü kurslarına başvuran kişiler ehliyet alabilmek için 2 yıl staj yapmak zorundalardır. Yani yazılı sınav ve direksiyon sınavından başarılı olan sürücü adayları ancak 2 yıllık bir stajyerlik döneminden sonra ehliyet sahibi olabileceklerdir. Bu stajyerlik döneminde de ceza puanı uygulaması yapılacaktır. Bu uygulamaya göre 2 yıl boyunca 75 ceza puanını dolduran bir sürücü adayı olursa bu aday ehliyet alabilmek için yeniden sürücü kursuna başvurmak zorunda kalacaktır. Ayrıca yapılacak ikinci başvuruda şartlar çok daha ağırlaştırılacak ve adayların psikoteknik testinden geçmesi beklenecektir.

Yönetmelikte yer alan bu kurallar 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Yani 2016 yılından itibaren ehliyet alanlar stajyer olarak kabul edilecektir. Değişen sistem ile artık ehliyet çıkarabilmek için vesikalık değil biometrik fotoğraf gerekmektedir. Bunun haricinde 20 TL hizmet bedeli, 108.5 TL değerli kağıt belleri de ödenmelidir. Bunun gibi daha pek çok ayrıntıyı öğrenmek için emniyetlerden yardım almanızı tavsiye ederiz.

Bu yazı ile yeni dönem ehliyet hakkında pek çok bilgi sahibi olmamız sağlanmıştır. Her zamanki gibi bizlere son derece kullanışlı bilgiler sunun sitemiz bu yazı ile de bu bilgilere yenisini eklemiştir. Siz de yeni ehliyet döneminde neler yapmanız gerektiğini ya da yeni ehliyet döneminin ne zaman başlayacağı gibi soruları merak ediyorsanız bu bilgileri çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*