Meyve fidanı dikmeden önce neler yapılmalıdır sorusuna cevapları burada bulabilirsiniz. Öncelikle bahçenin büyüklüğüne göre hangi bölüme hangi meyve ağaçları dikileceğini belirlemeniz gerekmektedir. Bunu belirledikten sonra meyve dikimi için hazırlıklara başlanabilir. Fidan dikilecek olan yerde hiç ağaç yoksa ya da çok sayıda çok az sayıda ağaç olduğunu varsayarsak fidan dikimi öncesi yapılacak hazırlıklar oldukça önemlidir. Çünkü yanlış bir fidan dikimi ve yanlış bir fidan gelişimi ile birlikte olumsuz etkilerle karşılaşabilirsiniz.
Eğer bahçede herhangi bir işlem yapılmadıysa fidan dikimi için öncelikle bahçenin düzenlenmesi gerekmektedir. Otların temizlenmesi gerekir. Fidan dikilecek olan araziyi otlardan temizlemek en önemlisidir. Otlardan temizledikten sonra toprağın yumuşaması için biraz beklenebilir. Daha sonra toprağın sürülmesi gerekir. Meyve fidanı dikimi yapılacak olan bütün alanın hepsi traktör ile birlikte çift yönlü olarak sürülür. Böylelikle toprağın hava alması sağlanır.
Meyve ağaçlarında dikim teknikleri nelerdir?
Meyve fidanları için dikilme zamanı da önemli olmaktadır. Meyve fidanları genel olarak sonbaharda yaprak döküldüğü için İlkbahar geçene kadarki olan sürede dikilmesi uygun olmaktadır. En uygun dönemi seçmek önemlidir. Her yere göre uygun olan mevsim farklı olmaktadır. Eğer kış yumuşak geçiyorsa bu yerlerde sonbaharda dikilebilir. Eğer kış çok soğuk geçiyorsa bu gibi yerlerde de ilkbaharda meyve fidanı dikmek daha verimlidir. Aynı şekilde, kurak olan bölgelerde sonbahar mevsiminde meyve fidanı dikmek daha verimli sonuç doğurmaktadır.
Meyve fidanı dikmeden önce bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Meyve fidanlarının köklerinde bulunan kırık kısımlar ve yaralı olan bölgeler makas ile birlikte temizlenir. Özellikle odunsu köklerin temizlenmesi önemlidir. Böylelikle zararlı olan parçalar kesilmiş ve temizlenmiş olur. Yani Kök temizliği yapılır. Burada önemli olan kök temizliği yapılırken ince ve kılcal olan kesilmez Meyve fidanını dikmeden önce köklerin uygun bir şekilde kesilmesi ve biçilmesi, meyve fidanının tutması ve ileride de verimli bir şekilde meyve vermesini olumlu etkilemektedir. Daha sonra bir kap yardımı ile birlikte ilaçlı bir su hazırlanır ve bu ilaçlı su fidan köklerine doğru sürülür. Hastalıklara karşı önlem almak için gereklidir. Özellikle bakteriyel hastalıklara karşı önemli bir uygulama olmaktadır. Çukurlar açılıp ve açılan çukurlar içinde de toprakla bir kümbet yapılmış olur. Fidan kökleri de kümbet üzerine yerleştirilir. Fidan uygun bir biçimde çukura yerleştirilir. Fidanın çukura dik olarak yerleştirilmesi gerekir. Çukur tamamen toprakla örtülür. Toprağın üzerine ayakla bastırılır. Böylelikle köklerin toprakla karışması sağlanmaktadır.
Leave a Reply