Ms Hastalığı Nedir? Ms Hastalığı Belirtileri

Anne adayı kadınlarda gebelik hesaplama son adet döngüsünde ki ilk gününe göre yapılmaktadır. Gebe kalındıktan sonra, 40 hafta süren hamileliğe göre, son adet ilk gününe 40 hafta yani 280 gün eklenmektedir. Böylelikle gebeliğin bitiş gününü hesaplamak oldukça kolay olmaktadır. Gebelik başlangıcını bulmak içinse son adet dönemindeki ilk günden, geriye doğru 3 ay çıkarmak ve bu sonuca 7 gün eklemek gerekmektedir. Çıkan bu sonuçta gebelik başlangıç ve bitiş tarihini ortaya koyacaktır.

Hamilelik belirtileri anne adayları kadınlarda ilk olarak kendini adet gecikmesi olarak göstermektedir. Buna eşlik eden en bariz belirtilerden bir diğeri ise yaşanan mide bulantılardır. Özellikle sabahları yaşanan bu mide bulantıları bazen kusma ile sonuçlanabilmektedir. Hamile kalan kadınlarda görülen en sık belirtilerden diğerleri ise, devamlı olarak süren bir yorgunluk hali ve duygulardaki ani değişiklikler olmaktadır. Bazı kadınlarda ise sırt ağrıları, artan idrara çıkma ve baş ağrısı olmak üzere başka belirtilerde olabilmektedir.

MS hastalığı vücutta bağışıklık sisteminin bozulması ile ortaya çıkan, nörolojik bir sinir sistemi hastalığıdır. Kronik sinir sistemi hastalığı olan MS hastalığı, beyin ve omurilikte zararlı plakların oluşması ile ortaya çıkmaktadır. Kesin bir tedavisi henüz bulunmayan MS hastalığında, geçirilen atakların ve krizlerin kontrolü doktor kontrolünde sağlanmaktadır. Dünya üzerinde MS hastalığına yakalanan yaklaşık olarak 3 milyon kişi, Türkiye’de ise 60 bin kişi bulunmaktadır.

Yorum Yazın

Verdiğiniz e-posta adresini başkaları göremez.


*