Doktor Asistanı Nasıl Olunur?

Dışarıdan bakıldığında sadece hasta koordinasyonu olarak gözükse de oldukça zorlu bir meslek olan doktor asistanlığı için nasıl olunur, görevleri nelerdir, ne kadar maaş alır gibi soruları cevapladık. Eğer siz de üniversite tercih döneminde bir öğrenciyseniz bu makalemiz tam size göre!

Doktor Asistanlığı İçin Eğitim Süreci ve Aşamaları

Öncelikli olarak belirtmek isteriz ki, doktor asistanı olmak için Tıp Fakültesi’nden mezun olmak gerekmiyor. Sağlık Meslek Liseleri ya da sağlık meslek yüksekokullarında yer alan “Tıbbi Sekreterlik” bölümlerinden mezun olarak “tıp sekreteri” ünvanını almış her birey, doktor asistanı olarak rahatlıkla çalışmaktadırlar. Eğer lise döneminde bir “tıbbi sekreterlik” bölümü okuyup, 4 senelik eğitiminizi tamamladıysanız, herhangi bir üniversite eğitimi almadan rahatlıkla doktor asistanı olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Başarılı bir doktor asistanı olmak istiyorsanız, olmazsa olmazınız “dikkatli olmak” yeteneğine sahip olmanızdır. Eğer bu yeteneğinizde herhangi bir eksiklik seziyorsanız, mutlaka bu alanda kendinizi geliştirmelisiniz. Ayrıca insanlar ile kurduğunuz diyaloglarda etkili iletişim kurabilmeniz için iletişim yönünüz kuvvetli olmalı. Güler yüzlü olmanız, sorumluluk sahibi olmanız ve çalışkan olmanız da doktor asistanlığı mesleğinde başarınızı tırmandıracak kriterlerden.

Doktor Asistanlarının Görevleri ve Çalışma Alanları

İnsanlığın var olduğu süre boyunca önemini koruyacak mesleklerin başında gelen doktorluk ne kadar önemli ve ciddi bir meslek ise, doktor asistanlığı da o denli aranan ve saygı gören bir meslektir. Disiplinli ve güler yüzlü adaylar arasından tercih edilen doktor asistanları, özel klinik ve hastanelerde, üniversitelerde, eğitim ve araştırma hastanelerinde ya da özel doktor ofislerinde çalışma hakkına sahiptirler. Genel olarak doktora yardımcı olmakla görevli olan doktor asistanları; hastaları yönlendirmek, istenilen tahlillerin yapılması için hastalara gerekli bilgiyi vermek ve tahlillerin takibini sağlamak, muayenenin temizliğini koordine etmek ve düzenli tutmak, doktorun istediklerini yerine getirmek ve muayenede bulunması gereken ilaç ve materyallerin takibini sağlamak gibi başlıca görevlere sahiptir.

Doktor Asistanı Maaşı

Son yıllarda çok fazla mezun veren lise ve üniversiteler sayesinde rağbetin oldukça fazla olduğu doktor asistanlığı mesleğinde ne kârlı çalışma alanları özel muayenelerdir. Devlet hastanelerindeki doktor asistanı maaşları asgari ücretin biraz üstünden başlarken, özel muayenelerde bu maaşlar 5000 TL’ye kadar yükselebilmektedir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*