Kaymakam Olmak İstiyorum! Kaymakam Nasıl Olunur?

Osmanlıcada kaim makam olan ve dilimize kaymakam olarak geçen bu kelime, ilçelerdeki genel idarenin başında bulunan kişileri tanımlamaktadır. Kaymakamlar İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat, İşletme, Siyasal Bilimler ya da Hukuk Fakültesi bölümlerinden en az birini bitiren ya da yurt dışında minimum 4 senelik bir bölüm bitirip, YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir diploması olan adaylar arasından seçilir. Bölüm tercihlerine bakılırken, kaymakam adaylarının hukuk, maliye, işletme, ekonomi, kentleşme ve konut politikası, kamu personeli yönetimi, mahalli idareler ve Türkiye’nin toplumsal yapısı ile ilgili olan ayrıntılı derslerin alınması istenilmektedir.

Bu bölümlerden mezun olan adaylar, yapılan kaymakamlık sınavında en az 70 puan almaları gerekmektedir. 70 baraj puanını aşan vatandaşlar, 4 aşamalı bir mülakata girerek, kaymakamlık mesleğine başlayabilirler. Bu mülakat aşamaları, kaymakam olmaktaki en zorlu süreçtir. Bu süreci başarı ile tamamlamak kaymakam olmak için yeterli değildir. Süreci tamamladıktan sonra 3 yıllık bir staj-kurs süreci başlayacaktır. Bu süreçte tüm adayların sırası ile 2 ay İl Merkez Stajı, 3 ay Kaymakam Refikliği Stajı, 1,5 ay Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj, 4 ay Bakanlık Merkez Stajı, 1,5 ay Milli Güvenlik Stajı, 12 ay Yurtdışı Stajı, 8 ay Kaymakam Vekilliği Stajı ve son olarak 4 ay Kaymakamlık Kursu süreçlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bu eğitimleri tamamlayan adaylar, İçişleri Bakanlığı tarafından bir valilik emrine atanırlar. Atanan bu adaylar, hazırladıkları tezi valiye sunarlar. Hazırladıkları bu tez vali tarafından uygun bulunması durumunda, 5. Sınıf bir ilçede kaymakam olarak görev hayatlarına başlarlar.

Kaymakamlar, ilk göreve başladıkları yerde minimum 3 yıl görev yapmaları gerekir. Bu görevlerini tamamladıktan sonra 2 yıllık 6.sınıf olarak tabir edilen mahrumiyet bölgelerinde görev yaparlar. Bu iki görevi tamamlayan kaymakamlar bir sonraki görev yeri olarak 4. Sınıf bir ilçe ya da vali yardımcılığı statüsüne atanırlar. Daha sonraki yıllarda ise yine kaymakam olarak ya da vali yardımcısı konumunda 3. sınıf, 2. sınıf ya da 1. sınıf ilçelere görev yapmak üzere atanarak meslek hayatlarına bu şekilde devam ederler.

2017 yılı itibariyle kaymakam maaşları 5.000 Türk Lirası civarındadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*