Kısa Sürede Yüzme Öğren! Yüzme Nasıl Öğrenilir?

Yüzme, bilgi olduğu kadar yetenek de gerektiren bir spor türü olduğu için hem çocuklar hem de yetişkinler için öğrenmesi zor bir spor olarak gösterilmektedir. Eğer yüzme öğrenmek isteyen birey yetişkin ise spor geçmişi, fiziki açıdan olan kapasitesi, su korkusunun olup olmaması gibi başlıca kriterler yüzmeyi öğrenme aşamalarında gösterebileceği başarıyı belirleyen kriterlerdendir.

Yüzmeyi öğrenmeye başlamadan önce, ilk etapta bireyler suya alışmalı, varsa su korkuları yenilmeli ve adaptasyon süreçleri tamamlanmalıdır. Özellikle daha önce boğulma tehlikesi yaşamış ya da boğulma tehlikesi yaşayan bir kişiye görgü tanığı olmuş bireyler, yüzme eğitimine başlamadan önce mutlaka adaptasyon aşamasından geçmelidirler. Bu adaptasyon aşamaları sayesinde korkularını yenen bireyler, yüzme alıştırmaları yaparken sadece eğitime odaklanabilecekleri için daha hızlı bir eğitim süreci geçireceklerdir.

Yüzmeyi öğrenmek isteyen bireyler, ilk aşamada nefes egzersizleri yapmalıdırlar. Suyun altında nefes tutma, olası nefes alamama durumlarında korku yaşanmaması için, ilk etapta nefes egzersizleri yapmak oldukça sağlıklı bir başlangıcın da kapılarını aralayacaktır. Sonraki aşamada suyun akış çizgisi adı verilen streamline dediğim egzersizler yapılmalı. Bu egzersizlerde elleri birleştirip, başı kolların arasına alıp, vücudu düz tutacak şekilde suda kayma ve akma pratikleştirmeleri yapılmalıdır.

Yüzmeyi öğrenebilmek için önemli aşamalardan bir tanesi de ayak çırpabilmektir. Doğru ayak çırpmak, yüzme öğrenme için oldukça önemlidir. Bacak çırparken bacaklar birbirine yakın ve kapalı durumda olmalıdır. Bacak ile suya yapılan vuruşlar,  suyun en üst seviyesinde olmalı, ayak bileği hafif bir şekilde gerilmelidir. Su içerisinde yüksek germe yapması, ayağa kramp girmesine sebebiyet verebileceğinden önemle dikkat etmek gerekir. Su içerisinde ayak çırpmayı öğrenmek, bol pratik gerektiren bir egzersizdir. Ayak çırpma ve nefes çalışmaları tamamlanmadan yüzmek için gerekli olan diğer aşamalara kesinlikle geçilmemelidir.

Yorum Yazın

Verdiğiniz e-posta adresini başkaları göremez.


*